Prawie każdy z nas potrafi wycisnąć sok z cytryny widelcem, albo zblendować odrobinę malin albo truskawek. Jeżeli już natomiast pragniemy odtworzyć smak, jaki dobrze rozpoznajemy z coraz bardziej popularnych komercyjnych stoisk z sokami i smoothie, należy zaopatrzyć się w sprzęt odpowiedniej klasy. Jak najlepiej wydać nasze pieniądze? Przede wszystkim: nie mówimy o sokowirówkach, wyciskarka do soku to w całości inne urządzenie.
Te pierwsze ucierają nożykiem, lub tarką miąższ owocu na pulpę, i odwirowują ciecz od suchego miału. Profesjonalna wyciskarka do soków miażdży owoc i wyciska miąższ na sitku. Takie rozwiązanie daje możliwość na wydobycie większej ilości składników odżywczych, a wiec i lepszy smak przygotowywanego napoju. Można również, w odróżnieniu od sokowirówki, wykorzystać ją do wyciskania soku z warzyw, takich jak szpinak czy jarmuż, , a ponadto miękkich owoców, z którymi tradycyjny sprzęt radzi sobie słabo. Dlatego także stosowanie soków wyciskanych jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Panie domu, mające dość uporczywego szorowania tarek i nożyków, docenią także zwykłą konstrukcję urządzenia, pozwalającą na szybkie zmywanie. Nic w tym zadziwiającego, że fachowcy preferują wyciskarki od znanych nam świetnie sokowirówek.
Ile kosztują profesjonalne wyciskarki do soków? Ceny zaczynają się od okey. 1000 pln. Może się to wydawać dużo, ale pamiętaj, że to nie zwykły wydatek, lecz inwestycja. Wyciskarki mają nad sokowirówkami masowe przewagi: zużywają mniej prądu, wymagają mniej czasu przy zmywaniu, oraz dodatkowo, co najistotniejsze, nie marnują składników odżywczych drogich owoców. Szczególnie, o ile planujesz wykorzystywać je biznesowo, są inwestycją, która bardzo szybko się zwróci.
Warto sprawdzić: wyciskarka do soków do restauracji.