Programy kulinarne w większości przypadków obrazują przygotowanie dań, których one jada się codziennymi. Ich tematem bywają przekąski, ciasta czy dania obiadowe, które na stołach Polaków ukazują się dość rzadko. W znaczącej liczbie przypadków przepisy te powstają na skutek kulinarnych eksperymentów. W wielu takich programach używa się przepisy nadesłane przez widzów. Wówczas osoba, która w takim programie występuje, przygotowuje go na oczach widzów. Jeżeli w danym przepisie konieczne są produkty włoskie, to zostają one zgromadzone w studiu i używane w stosownej kolejności.
W współzależności od tego, czy ich producent jest sponsorem programu czy nie, od tego zależy sposób ich prezentacji. Jeżeli producent jest sponsorem, to produkty takie pokazuje się na antenie w nietuzinkowych opakowaniach. Kiedy sponsorem skryptu jest kto inny, to barilla farina zostaje przesypana do uniwersalnego pojemnika i wtedy nie wiadomo, jaki produkt jest wykorzystany. Bardzo często sponsorami takich skryptów są firmy, które nie zajmują się produkcja artykułów spożywczych. Mogą oni trudnić się np produkowaniem urządzeń AGD. Sponsorem takich produkcji może z powodzeniem również być Goppion Caffe. Nie ma ku temu najmniejszych przeszkód. Bo w wielu przypadkach sponsorami kodów rozrywkowych są firmy, które z daną tematyka nie mają nic wspólnego. W przeznaczaniu pieniędzy na ich produkcję nie robi to większej różnicy. Z całkowitą czyli stu procentową pewnością, jeżeli jest się producentem w biznesie spożywczej, w każdym momencie można taki program wykorzystać do dodatkowej promocji i tak też w dużej liczbie przypadków się postępuje.
Warto zobaczyć: matilde vicenzi amaretto d italia.